Tips voor het bakken van de perfecte cake

Bakken is wetenschap, geen grapje. Met een beetje improviseren maak je mooie dingen, maar wil je echt sterwaardige bakcreaties, dan komt het op de graad en gram precies. Dit kunnen genoeg professionele pattisiers beamen. Maarre, zo doen wij – of in ieder geval ik – het even lekker niet!

Gelukkig heb ik al 5937169 cakes gebakken in mijn leven en heb ik wel wat simpele tips voor je. Zo maak je een grotere kans op de perfecte cake. Luchtig, niet te droog, niet gebarsten aan de bovenkant en gewoon perfect gaar.

Ik kan je natuurlijk niets verzekeren. Want soms zit het gewoon echt tegen en gunnen je oven,  je mixer, de ingrediënten of de bakgoden je gewoon niets… (make that the cat wise).

Hoe krijg je een luchtige cake?

  • Door één voor één de eieren door het beslag te mixen, en te wachten met het volgende ei tot het andere ei helemaal opgenomen is, wordt je cake extra luchtig.
  • Zodra je bloem door je beslag gaat doen, moet je stoppen met de elektrische mixer. Pak bijvoorbeeld een houten pollepel. Anders verpest je de luchtigheid.
  • Zeef je bakpoeder of baking soda altijd. Van bloem is het nog niet zo’n ramp als je het niet zeeft, maar van bakpoeder wel. Anders blijven dit kleine zure brokjes, en nee, dat smaakt niet echt. 😉
  • Bak het cakebeslag zo snel mogelijk nadat je het hebt gemaakt. Als je het luchtige beslag laat staan, zakt het langzaamaan weer in. Zonde!
  • Doe nooit, maar dan ook nooit, de oven open tijdens het bakken. Het rijsproces kan niet zo goed tegen koude lucht. Poefffff, ingezakt!

Hoe test je of een cake gaar is?
Om te testen of de cake gaar is kun je tegen het einde van de baktijd een satéprikker in de cake prikken. Je hebt er ook een speciale ‘prikkertool‘ voor: bespaart je iedere keer weer satéprikkers en dus hout (alle beetjes helpen). Steek de prikker in de cake. Komt de prikker er droog en schoon uit? Dan is de cake gaar.

Hoe voorkom je een barst in de bovenkant van de cake?
Oké, dit mislukt bij mij ook nog vaak. Maar de truc is om je cake langer (ongeveer een dik uur, ligt eraan hoe groot ie is) op lage temperatuur (ongeveer 150 graden) te bakken. Het klinkt heel logisch: hoe heter de oven is, hoe sneller de korst hard wordt. De cake is dan vaak nog niet gerezen. En rijsmiddel heeft lak aan die mooie goudbruine korst! De binnenkant van de cake zal zichzelf rustig door die korst heen duwen. En daar heb je je barst.

Hoe voorkom je dat een cake inzakt aan de zijkant?
Haal je je cake uit het blik na het bakken, zakt ie door z’n ‘pootjes’ en krijgt je cake het figuur van een brood. Great. Om dit te voorkomen laat je de cake helemaal afkoelen in het blik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *