Foodtour in Rotterdam: van kippeling tot cocktail [4 hotspots]

Rotterdam, een stad waar zo’n beetje al haar inwoners (merkbaar) super trots op zijn. En terecht, want de stad heeft ook mijn hart veroverd! De skyline, de mix van oude en moderne gebouwen, de Maas, de sfeer, de winkels en natuurlijk ook alle heerlijke food-hotspots vind ik geweldig. Ik wil alllles zien en proeven en ontdekken! In dit artikel deel ik 4 hotspots, echte aanraders voor als je een dagje naar Rotterdam gaat.

Zaterdag 10 december organiseerde Guido Leurs van Discover my city Rotterdam een bloggers-foodtour, en ik mocht mee. Yeah! Ik ben een blij mens als mijn dag in het teken kan staan van eten. En dat ook nog eens in het gezelschap van andere foodbloggers. Je raadt het al: het was een ontzettend-geslaagde-super-fantastische-smakelijke dag. Dank je wel Guido! Hieronder de hotspots die we bezocht hebben. Van kip tot cocktails: allemaal aanraders!

Hip koffietentje ‘Flat white coffee’ (Coolsingel 83)

Op de Coolsingel, in de winkel ‘INCONCEPT’ zit op de eerste verdieping het koffietentje ‘Flat White Coffee‘. Een gezellig, knus en hip plekje om een heerlijke ‘flat white’ of ander bakkie ‘pleur’ te drinken, onder het genot van een stuk taart of een broodje. Ken jij deze koffievariant al? Het is het meest te vergelijken met een cappuccino (maar ook weer niet). Een flat white is een dubbele espresso met opgeschuimde melk. Het grote verschil is de verhouding tussen koffie, melk en schuim: de flat white bevat één deel espresso, twee delen melk en een dun laagje schuim.

Ik had er nog nooit van gehoord, laat staan dat ik het had gedronken. Nu ben ik ook niet zo’n koffiedrinker, omdat ik eigenlijk ontzettend kritisch ben en niet zomaar iedere koffie lust. :’) Maar de flat white is zeker goedgekeurd, heb er die ochtend zelfs twee op! Mijn dag begon goed dus, want eigenlijk staat dat gelijk aan 4 shots espresso… *stuiter stuiter*

Wat zo leuk is aan deze tent, is dat de vriendelijke eigenaren Henk en Ciara een ontzettend grote passie hebben voor koffie, heerlijk om te zien vind ik dat. De passie was ook goed te merken tijdens het praatje van Jelle (werkzaam bij hun leverancier ‘Man met Bril’) die kwam vertellen over hoe ze koffieplantages en koffiesoorten uitkiezen. Op een quality testing day proeft hij wel meer dan 80 koffiesoorten! En wist je dat de flat white is bedacht in Nieuw Zeeland maar pas populair werd in het Westen toen grote ketens als Starbucks het ging verkopen? En dat was pas in 2015!

De kick-off bij Flat White Coffee. Foto door Guido Leurs.
Restaurant Wah Nam Hong en SuperSauer (Markthal)

In de adembenemend mooie Markthal zit de Aziatische Supermarkt ‘Wah Nam Hong’, met daarboven (misschien wat minder opvallend) een restaurant waar ze de lekkerste Aziatische gerechtjes voor je bereiden. En het mooie is: de producten die je daar eet, kun je vrijwel allemaal krijgen in de supermarkt eronder! Ideaal voor de foodies onder ons die tijdens etentjes geïnspireerd raken en zelf met de producten aan de slag willen gaan (ik dus).

De Kimchi-masterchef van het restaurant vertelde ons alle ins & outs over de Koreaanse keuken en het gebruiken van gefermenteerde producten zoals kimchi en miso. Ondertussen mochten wij genieten van gestoomde broodjes met gegrild varkensvlees of kip. Met lekkere hoisin-saus!

Sinds kort hebben de eigenaren van Wah Nam Hong ook beneden op de markthalvloer (grenzend aan de supermarkt) de foodkraam ‘SuperSauer‘. Hier kun je onder andere overheerlijke bibimbap (rijst met groenten) en sushi burrito’s halen. Ja, een dikke burrito maar dan van sushi! Sushi is echter een van de weinige dingen die ik niet lust (sterker nog: ik vind het zum kotzen) dus die sloeg ik over. 🙂 Maar de sushi-lovers uit de groep waren in hun nopjes.

De Kimchi-Masterchef met sushi burrito’s en bibimbap. Foto door Guido Leurs.

Daarna kregen we een tour door de mega grote (en moderne!) supermarkt/toko. Ik vind het altijd super leuk maar ook lastig om in een toko te shoppen, omdat ik mijn god geen idee heb wat en waarvoor de producten allemaal zijn. Zou uren bezig zijn met het ontcijferen van etiketten (wat ik overigens wel weer een leuke bezigheid vind, haha). Maar ik ga zeker nog eens terug om op mijn gemakje alles te bekijken (en veel te veel te kopen). Je hebt er écht van alles: van gedroogde groenten en vruchten, tot eendentongen, tot ingevroren steamed buns (vergelijkbaar met bapao-broodjes) die volgens de kenners de moeite niet waard zijn om zelf te maken. Typisch gevalletje bladerdeeg: een van de weinige producten die kant-en-klaar van goede kwaliteit zijn.

Kip, kip en nog meer kip bij Alan & Pim’s (Posthoornstraat 524)

Kip! Ik hou van kip. Heb er ook een kookboek over en vind het echt het meest veelzijdige stukje vlees… kip! (ja, ik maak deze flauwe grap echt, #sorrynotsorry). Dat het zo veelzijdig is bewijst het kiprestaurant Alan & Pim’s echt helemaal.

Hun specialiteit is kip van ’t spit, verkrijgbaar in 4 smaken. Bijzonder is dat er zelfs is gedacht aan de anti-kluivers (really, wie houdt nou niet van kip kluiven?). Daarnaast vind je er ook lekkere broodjes, salades en andere gerechten waar kip de hoofdrol in speelt. Zoals de heerlijke Thaise Thom Ka Kai soep, de beroemde kippeling (gefrituurde stukjes kipdijfilet met citroenrasp on top) en het broodje Pulled Chicken. Je raadt het al: dit heb ik allemaal mogen proeven. En als afsluiter kregen we een lip-en-vinger-aflikkend lekkere creme suisse met advocaat en chocoladekoekkruimels. MAN! Wat ga ik hier graag nog een keer naartoe.

Goed om te weten: de kip komt van Tante Door, dus je eet eerlijke, antibioticavrije kip die geleefd heeft in een ruime stal. En nóg een leuk feitje: de twee vrienden en oprichters Alan en Pim hebben het restaurant helemaal zelf opgebouwd, zelfs de tafels zijn home made! Respect, mannen. En hopelijk tot snel. 🙂

Bij Alan & Pim’s aan tafel, met onder andere broodjes pulled chicken. Foto door Guido Leurs.
NY Basement in Hotel New York (Koninginnenhoofd 1, Kop van Zuid)
Ook ik mocht shaken!

Als afsluiter van deze heerlijke foodtour gingen we met de enige echte Rotterdamse watertaxi naar NY Basement in Hotel New York. Wat een mooie ruimte op een prachtige locatie! Als je de kelder binnenstapt lijkt het alsof het er al tientallen jaren zit, echt een twenties-look. Maar niets is minder waar: een jaar terug was het nog een gewone opslagkelder van het welbekende hotel en restaurant erboven.

Nu kun je er chique (maar heel laagdrempelig) lunchen, dineren en cocktails drinken. En wat voor cocktails! De bartenders lieten ons aan de 11 meter lange bar kennismaken met 3 cocktails van de kaart. En tussendoor kregen we heerlijke gerechtjes geserveerd om ook het fine dining-menu te kunnen proeven. Wat een straf! 😉

Heb je wel eens een cocktail gehad die ‘gerookt’ is? Met bijvoorbeeld rozemarijn of een dennenappel? Nee? Ga dan zéker eens naar NY Basement. Het was een waar rookspektakel! Zoals je hieronder op de foto kunt zien wordt de cocktail met een takje rozemarijn onder een stolp gezet, waarna het takje wordt aangestoken. Als de rook tijd heeft gehad om ‘in te trekken’ haal je de stolp er weer af et voila, je hebt een rokende cocktail. De rozemarijn overheerst absoluut niet, terwijl ik  dat stiekem wel verwachtte. De smaak van de cocktail blijft: je ruikt de rozemarijn meer dan dat je ‘m proeft, maar heeft daardoor alsnog veel invloed op de hele smaak en ervaring. Deze rookshow werd nog een keer gegeven met een dennenappel: voor een heerlijk winterse cocktail met onder andere Port en Cointreau. Nu ik dit zo schrijf zou ik er nog wel een lusten. 🙂

De rozemarijn wordt gebrand om met de rook smaak te geven aan de cocktail! Foto door Zeny Rosalina.

Ook het menu is een echte aanrader! We kregen:

  • Gerookte zalm & noordzeekrab met radijs, appel, avocadocrème (YAAAS), kerriemayonaise en een cremeux van venkel (nog een keer YAAS!). > Het zijn veel smaken bij elkaar maar het klopte gewoon, jum!
  • Kalfszwezerik met kalfswang, spitskool, paddestoelen, aardappelmousseline en saus van cepes (eekhoorntjesbrood) > Het was heel lekker, maar ik vond het niet super speciaal omdat het voor mij nog teveel wegheeft van een Hollands bordje AGV, maar dan mooi gepresenteerd. Als ik er nog een keer zou eten zou ik voor wat spannenders gaan.

Ik moet er even bij vertellen dat ik geen fan ben van vis. De uitgesproken smaken, de zeegeur, het uiterlijk van de beesten maar ook het akelige woord ziltig waar het vaak mee omschreven wordt zijn daar oorzaken van (en misschien ook het feit dat ik niet helemaal spoor?). Maar iets met sociale druk en mijn doorzettingsvermogen (ik vind dat ik alles moet kunnen eten ;)) heeft me ertoe gezet om het gerechtje met zalm & krab op te eten. En tot mijn verrassing vond ik het lekker! Heb alsnog liever kip of rund, maar hey, ben weer een stapje verder in mijn missie om alles te lusten! #highfivevoormezelf.

Al met al was dit echt een hele geslaagde dag en denk ik er met een glimlach op m’n gezicht aan terug. Welke van deze 4 hotspots heb jij wel eens bezocht? En wat vond je ervan? Of heb je nog Rotterdam-tips voor me? Let me know! Vind ik leuk.

In gesprek met Jonneke van Mooncake Streetfood, een vrouw naar m’n foodie-hart. Ze is fan van de Midden-Oosterse keuken (hear, hear!) en blogt over onbekende foodspots in Nederland.

Foto’s komen van mijzelf, Guido Leurs en Zeny Rosalina (Meisjes aan de Maas).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *