Havermeel: zo maak je goedkoop & snel meel van havermout

Havermout, i love it! Havermout of havermeel wordt veel gebruikt in gezonde recepten. Dit kun je natuurlijk gewoon kopen in de supermarkt… als je lui bent of geen geld wil besparen. Aangezien ik graag geld bespaar zonder teveel moeite, maak ik mijn havermeel zelf. Van havermout ofcourse!

Het kost je ongeveer 0,40 cent per 500 gram. Daar betaal je in de supermarkt al gauw anderhalve euro voor.

zelf-havermeel-makenZo maak je het:

  1. Koop een zak havermout. Doe de gewenste hoeveelheid havermout in de keukenmachine. Tip: Maak gelijk een kilo! Het is super lang houdbaar, en altijd fijn om op voorraad te hebben.
  2. Nu komt het moeilijkste: zet ‘m aan en kijk toe hoe het verandert in meel. Stop als het de voor jou gewenste fijnheid heeft.

Waarom havermeel of havermout gebruiken?

Ja, waarom zou je eigenlijk havermeel of havermout gebruiken? Eén goede reden is al genoemd: het is heel goedkoop. Maar havermout is ook gewoon supergezond. En wel omdat:

  • het rijk is aan voedingsvezels: goed voor je darmen en dus je spijsvertering! Ook rijk aan vezels zijn: groenten, fruit, noten, zilvervliesrijst en volkorenpasta.
  • het ‘langzame’ koolhydraten zijn: deze worden traag en gelijkmatig in je bloed opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je dus minder snel weer honger of een (ongezonde) vreetkick krijgt.

Met havermout kun je zoveel! Van hartig tot zoet; van alles is lekker met havermout. Bijvoorbeeld deze eiwitpannenkoeken met appel en kaneel. Maar waar het volgens mij vooral om bekend is, is havermoutpap. Sommige mensen hebben daar totaal niets mee en eten het alleen omdat het gezond is. Ik ben er echt gek op, haha. Eet het vaak als ontbijt, gewoon met melk in een schaaltje, anderhalve minuut in de magnetron en klaar. Geen fratsen, al hoewel het toevoegen van fruit, kruiden en noten vast ook heel lekker is. Ja, serieus, je ziet het overal maar dat heb ik nog nooit uitgeprobeerd. Wie weet plaats ik ook ooit blogs met verschillende recepten om te variëren met havermoutpap. Hoor het graag als er belangstelling voor is. 🙂

Wat maak jij allemaal met havermeel of havermout? Laat het weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *