Kabeljauw met komkommer-druivensalade en yoghurt

Je leest de titel en denkt: hoezo combineer je vis met komkommers, druiven en yoghurt? Ja, dat dacht ik eerst ook. Totdat ik het proefde en het gewoon een superlekkere combi bleek. Uitproberen dus! Is ook weer eens wat anders dan vis met broccoli, worteltjes of erwtjes. En variatie is goed! Dus dit recept is GOED! ūüėČ Moet ik je nog meer overtuigen?

IMG_8014Dit gerecht maakten we hier thuis als onderdeel van een verjaardagsdiner voor mijn broertje. En verjaardagen vieren wij in dit huis -hoe kan het ook anders- altijd met een groot feestmaal met de hele familie.

Resultaat: een hele tafel vol met lekkers uit de Arabische keuken. Waaronder deze kabeljauw met rode druiven, komkommers en yoghurt. En zo maak je het:

Ingredi√ęnten voor 4 personen

  • 2 komkommers (ongeveer 600 gram)
  • 250 gram rode druiven
  • 4 takjes verse munt (alleen de blaadjes)
  • 1 citroen
  • 200 gram yoghurt naar keuze (ik had griekse yoghurt)
  • +- 600 gram kabeljauw, gefileerd

Bereidingswijze

  1. Schil de komkommers, in banen, zodat je ‘zebrastrepen’ krijgt. Snijd ze daarna in de lengte doormidden en haal met een klein lepeltje de zaadjes eruit (dit prutje heb je niet nodig, maar zonde om weg te gooien en juist¬†lekker door een smoothie). De vier helften lijken nu een soort kano’s. Snijd deze helften nu in plakjes. Doe ze in een mengkom¬†waar je later de druiven, citroensap en kruiden bij doet om te mengen.
  2. Was de rode druiven en snijd ze allemaal door de helft. Doe ze bij de komkommers. Snijd/knip/hak de munt in stukjes (mag grof blijven) en doe dit bij de druiven en komkommerstukjes. Breng op smaak met citroensap van een halve citroen, ongeveer een theelepel zout, een halve theelepel verse zwarte peper en 3 eetlepels olijfolie. Meng dit goed door elkaar.
  3. Pak nu een mooie grote schaal waar je alles op gaat serveren. Bedek de bodem met de yoghurt en schep daar de komkommer-druivensalade op. Hier bovenop komt de vis te liggen.
  4. Verwarm wat olijfolie (ongeveer 2 eetlepels) in een koekenpan (met dikke bodem). Leg de kabeljauw in de pan, met de huid naar beneden. Bestrooi de vis met wat peper en zout naar smaak. Keer de filets na ongeveer 2 minuten om, de huid is nu als het goed is knapperig geworden. Bak de andere kant ook 2 minuten. Gebruik de overgebleven halve citroen door hem uit te knijpen over de vis. Haal de vis uit de pan en leg het op de klaargemaakte schaal.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *