Bananencake met noten

Jippie! Ik houd er zo van als iets gezonds ook echt lekker is. Jij ook? Soms is gezond eten minder lekker dan ongezond eten (lees: door het gebrek aan suiker). Deze cake is gemaakt met bananen, ook genoeg suikers, maar wel van fruit. 🙂 Hij is super smeuïg en ik eet ‘m net zo graag als een normale cake! #kommaardoor

Veel mensen noemen dit ook wel ‘bananenbrood’. Ik vind het meer op cake lijken dan op brood, en het heeft ook meer de textuur van cake dan van brood. Dus voor mij heet het gewoon bananencake. Het woord cake klinkt daarnaast ook veel lekkerder dan brood, toch? Brood vind ik ook iets waar je nog iets van beleg op moet doen. Nou, hier hoef je geen hagelslag op te doen hoor (al houd ik je niet tegen natuurlijk :p).

Anyway, probeer dit gewoon eens een keer. Laat je familie en vrienden proeven, en zeg pas daarna dat het eigenlijk een super verantwoorde snack was. En dan maar hopen dat ze helemaal verbaasd zijn. Yeah!

Natuurlijk is het nu niet de bedoeling dat je als een gek zo’n hele cake wegwerkt. Want hoe gezond en verantwoord de ingrediënten in deze cake ook zijn, als je meer calorieën eet dan je verbrandt, kom je gewoon alsnog aan. Jammmmur! 🙂

Dit is trouwens echt hét ultieme recept als je bananen in je fruitschaal hebt liggen waarvan je denkt dat ze bijna weglopen. Echt! De bananen die ik hiervoor gebruikt heb waren amper nog geel.

Zwarte bananen die bijna weglopen? Perfect! Hoe donkerder de schil, hoe zoeter!

Ingrediënten

  • 4 rijpe bananen
  • 50 gram dadels (zonder pit)
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram meel naar keuze – ik had havermeel
  • snuf zout
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • handje noten voor de garnering – ik had walnoten en amandelen

Variatie-opties:

  • Het toevoegen van een theelepel vanille-extract is een aanrader voor vanille-liefhebbers!
  • Een theelepeltje stevia maakt het iets zoeter, maar is zeker niet verplicht.
  • Je kunt het amandelmeel vervangen door gewoon meel: in totaal moet er 150 gram meel in. Ander meel geeft wel een andere structuur.
  • Om de cake eiwitrijk te maken kun je nog een schep eiwitpoeder toevoegen. Voeg dan ook nog een extra schep melk of water toe.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht-oven).
  2. Pel 3 bananen (houd 1 over voor garnering) en doe deze samen met de dadels in de keukenmachine, of in een kom voor een staafmixer. Maal het fijn, tot een papje met zo min mogelijk stukjes erin. Tenzij je dat lekker vindt. 😉
  3. Voeg de eieren en zout toe, en eventueel de stevia en het vanille-extract (zie variatie-opties hierboven). Mix dit allemaal door elkaar, met de keukenmachine of een staafmixer.
  4. Nu moet het meel erbij. Als het daardoor niet meer in je keukenmachine past (dit was bij mij het geval) pak dan een nieuwe grotere kom. Hier deed ik het meel in, en daarna mengde ik het banaan-eimengsel er doorheen.
  5. Giet het beslag in een ingevet bakblik. Snijd 1 banaan in plakjes en hak de noten in stukken. Garneer de cake met de plakjes banaan en de noten.
  6. Zet de bananencake in de oven voor 50 minuten. Om te testen of de cake gaar is, steek je er een satéprikker in. Als deze er droog uitkomt, is je cake gaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *