Citroencake met citroenglazuur

Citroencake is echt een klassieker. Volgens mij lust iedereen het wel. Het is net wat anders dan een simpele vanille-cake. Zonder dat je veel extra moeite doet, heb je een keer ‘wat anders dan anders’.

Als ik zin heb om iets te bakken, maar niet weet wat, dan blader ik altijd even door m’n kookboeken of kijk ik op Pinterest. Pinterest is echt geweldig om inspiratie op te doen voor recepten. Een tip (die ik zelf niet op kan volgen): ga niet ’s avonds laat nog pinnen, krijg je gegarandeerd honger van. 😉

Dit keer heeft een prachtige foto van een Lemon Meyer Pound Cake van Martha Stewart me aan het bakken gezet. Nu heb ik me alleen helemaal niet aan haar recept gehouden. Dus als-ie mislukt is, geef vooral mij de schuld, niet Martha. 😉

Ingrediënten

Voor de cake

  • 180 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 260 gram gezeefde bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 120 ml melk, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille extract
  • Schil van 1 citroen, geraspt

Voor het glazuur

  • Schil van 1 citroen, geraspt
  • Sap van 1 citroen
  • 250 gram poedersuiker
  • Eventueel wat water

Citroencake met citroenglazuur

Bereidingswijze

De cake

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht oven). Vet een cakeblik in met wat boter, en zet deze klaar voor straks.
  2. Zeef de bloem, samen met het zout en de bakpoeder in een kom. Zet dit even aan de kant.
  3. Doe de melk en het vanille-extract bij elkaar in een kommetje, en zet het ook even weg.
  4. Klop de boter met een elektrische mixer zacht en romig. Voeg geleidelijk de suiker toe en klopt dit samen tot het licht en luchtig is.
  5. Voeg één voor één de eieren toe. Mix ieder ei er goed doorheen, voordat je de volgende toevoegt.
  6. Voeg een deel van de bloem toe en roer dit er voorzichtig door. Doe dit niet meer met de elektrische mixer, maar met een houten lepel. Zo houd je de luchtigheid er in.
  7. Voeg daarna een deel van het melk-vanillemengsel toe. Doe dit steeds om en om: een deel bloem, een deel melk.
  8. Roer hierna het geraspte citroenschil door het beslag.
  9. Doe het beslag in het ingevette bakblik en bak de cake voor 1 uur en 10 minuten.

Laat de cake afkoelen voordat je ‘m uit het blik haalt.

Het glazuur

  1. Doe alle ingrediënten voor het glazuur in een mengschaaltje en meng het door elkaar tot er een dik, plakkend mengsel ontstaat. Als het te dik is, voeg je wat water toe. Als het te dun is, voeg je wat poedersuiker toe. Het moet niet zo dun zijn dat het gelijk van de cake afstroomt, maar het moet natuurlijk wel een beetje ‘lopen’.
  2. Als je de perfecte consistentie hebt, schenk je het over de (afgekoelde!) cake en laat je het opdrogen.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *