Pizza voor meatlovers: saucijs, chorizo, paprika, ui & mozzarella

Wat is er beter dan pizza? Pizza is life. En zondigen mag. Comfort food heeft de mens gewoon nodig om (mentaal) te overleven. Vind ik. Dus tonight is all about PIZZA! And cheese! And meat! YAASSS!

Zonder enige gêne beken ik dat ik een enorme meatlover ben. Echt, hoeveel ik ook van dieren houd: vegetariër worden zit er bij mij niet in. Al helemaal niet als ik pizza eet.

De meeste pizzeria’s hebben vooral de standaard pizza’s: zelden denk ik bij het lezen van het menu ‘JA, this is IT!’. Dus maak ik maar als te graag zelf pizza. Niets leuker dan zelf bepalen wat je op je pizza doet. Zelf pizza maken is VET veel leuker, lekkerder, makkelijker én goedkoper. Doen dus!

De combinatie van het beleg is wel geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver (uit het Italië-boek). Persoonlijk vind ik het idee van het gebruiken van het vlees uit een saucijs echt geniaal. Jij niet? Saucijzen zijn lekker, dus waarom zou je het alleen in de vorm van een worst eten, als ’t ook anders kan?

Ingrediënten voor twee pizza’s
Voor het deeg
  • 250 gram pizzameel (typo 00)
  • 150 ml lauwwarm water
  • 4 gram gedroogde gist
  • theelepel zout
Voor het beleg
  • 200 gram geraspte kaas – ik had jong belegen
  • 1 bol mozzarella
  • 200 ml tomatenpassata (gepureerde tomaten)
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 2 saucijzen – ik had varkenssaucijzen
  • 100 gram chorizo
  • 1 rode paprika
  • 1 kleine ui
  • 1 theelepel grofgemalen venkelzaadjes
  • Als je van pit houdt: 1 spaanse peper
Bereidingswijze
Voor het deeg
  1. Met de keukenmachine: gebruik de deeghaak om van alle ingrediënten samen één deeg te kneden. Kneed het minstens 10 minuten, en eventueel nog 5 minuten met de hand om het nog elastischer te maken. Als je de deegbol voorzichtig uit elkaar trekt moet het elastisch zijn, en niet abrupt doormidden breken.
  2. Met de hand: meng het meel met de suiker, gist en zout. Maak in het midden een gat/kring voor het water. Giet beetje bij beetje het water erin en ga langzaam met je vingers langs de binnenrand van het gat om telkens net wat meer bloem bij het water te voegen. Zo wordt het langzaamaan een deeg wat je kunt kneden. Kneed het zeker 10 minuten.
  3. Laat het deeg minimaal anderhalf uur rijzen, maar het liefst zo lang mogelijk (24 uur, waarvan eerste 20 in de koelkast). Verdeel het in tweeën en maak van iedere bol een pizzabodem. Dit kan met de hand, of een deegroller. Maar met een deegroller krijg je wel platte randen. Bak je op een bakplaat? Leg er dan bakpapier onder of vet je bakplaat in. Ik gebruik ronde pizza-bakplaten (met gaatjes erin voor een knapperige bodem) en vet deze eerst in met olie. Leg de pizzabodem op de bakplaat voordat je ‘m gaat beleggen, want daarna wordt het een beetje lastig om ‘m op te pakken. (#beentheredonethat).
Het beleggen & bakken
  1. Verwarm de oven voor op de aller-allerheetste stand die je kunt kiezen. Ik heb een hetelucht-oven en bij mij is dat zo rond de 250 graden. Zet ‘m niet op de grill, want dan heb je alleen bovenwarmte.
  2. Meng de passata met de Italiaanse kruiden en breng op smaak met zout en peper. Beleg je bodem met een laagje van deze tomatensaus. Strooi er daarna geraspte kaas over. Scheur of snijd de mozzarella in stukken en verdeel deze ook over de pizza.
  3. Snijd de ui in halve ringen, de paprika in kleine reepjes en leg op de pizza (hoeveelheid naar eigen smaak).
  4. Leg een aantal plakjes chorizo op je pizza. Maak het uiteinde van 1 saucijs open (het velletje) en duw het vlees eruit. Ja, dit kan er wat gek uitzien. 😉 Verdeel dit in kleinere stukjes en verspreid de stukjes over de pizza.
  5. Maal in een vijzel de venkelzaadjes grof (niet helemaal tot poeder dus) en verdeel over de pizza. Het is vooral een lekkere combi met de worst vind ik, dus waar de worst ligt, strooi ik altijd net een beetje meer.
  6. Voor de mensen die van spicy houden: doe er vooral nog wat ringetjes Spaanse peper op!
  7. Leg de pizza zo hoog mogelijk in de oven en bak in 6 tot 10 minuten af. Dit verschilt per oven, want hoe heter, hoe sneller hij gaar is. Houd het dus goed in de gaten.

Ik zou je graag een superhandige tip geven om te checken of ie gaar is, maar dat merk je eigenlijk pas echt als je ‘m doorsnijdt, aan hoe hard of zacht het deeg in het midden is (dit wordt het laatst gaar). Gelukkig weet iedereen hoe een gemiddelde pizza eruit ziet als ie gaar uit de oven komt, dus ik zou zeggen: ga op je pizza-instinct af. 🙂

Smakelijk! En deel vooral je pizza-tips of favoriete beleg-ideëen in een reactie!

2 reacties op “Pizza voor meatlovers: saucijs, chorizo, paprika, ui & mozzarella

  • 30 december 2016 at 21:03
    Permalink

    Leuke website Josien! Heb je ook nog Engelse recepten ? Naomi gaat de courgettekoekjes van je proberen!

    Reply
    • 2 januari 2017 at 16:03
      Permalink

      Hi Helena! Dank je wel 🙂 Ik heb nog geen Engelse recepten… misschien later! Leuk dat Naomi de courgettekoekjes gaat proberen, ben benieuwd hoe ’t uitpakt! Als je nog tips hebt voor het recept te verbeteren hoor ik het graag 🙂

      Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *